Monday, September 26, 2011

Reginald Pole


Kuningatar Maria I Tudor asetti katolisen Reginald Polen (1500-1558) Canterburyn arkkipiispaksi ja aloitti suhteiden rakentamisen Roomaan.

Book of Common Prayers laatija, protestanttinen arkkipiispa Thomas Cranmer mestattiin 21.5.1556.

Hän oli purkanut Henrikin avioliiton Marian äidin kanssa ja vihkinyt Anne Boleyn kanssa.

Tytär pisti kalavelat maksuun.

Parlamentti katseli kuningattarensa kasvoja, ja päätti kiltisti purkaa Edward VI lainsäädännön 1547 ja itse Henrik VIII protestantteja suosivan lainsäädännön.

Ei niinkuin noussut montaa puhujaa tätä frouvaa vastustamaan sen jälkeen, kun Maria lupasi ettei ota luostareiden maita niiden uusilta omistajilta.

Sitten se alkoi.

Maria jotenkin menetti asioiden mittasuhteet, ja käynnisti järkyttävät protestanttien vainot.

Naisen viha ei ollut yhtään sen pienempi kuin miehen viha, ehkä päinvastoin, koska se nousi niin syvältä.

Evankeliumin nimessä hänen äitinsä oli syrjäytetty, monet rakkaat katoliset papit ja piispat surmattu tai ajettu maanpakoon, paavin kirkon omaisuus ryöstetty, hänet oli pakotettu anomaan pikkuveljeltään lupaa rukoilla Jumalaa katoliseen tapaan.

Monet olivat katkeruuden juuret ja hirveät olivat Maria I vihan hedelmät. Jotenkin ne ovat syöpyneet Englannin kansan muistiin erityisen pahana noista muutenkin kovin hurjista ajoista.

osittain kaiketi siksi, että hereetikkoja poltettiin roviolla.

Evankeliumin vaino alkoi 1554 ja jatkui noin neljän vuoden ajan. Se tapahtui lain voimalla ja yhteiskunnan järjestyksen mukaan.

Maria I Tudor antoi vuonna 1554 parlamentin saattaa uudelleen voimaan hereetikkoja koskevat asetukset, jotka olivat antaneet Richard II (1382), Henrik IV (1401) ja Henrik V (1414).

Henrik VIII ja Edward VI olivat kumonneet nämä, mutta Maria palautti ne voimaan ja käynnisti niiden nojalla hereetikkojen, eli uskonpuhdistukseen liittyneiden ihmisten, julman vainon.

Palstan teeman mukaan voimme sanoa, että ihmisiä käyttäen Paholainen halusi tyystin kukistaa evankeliumin Sanan Englannissa.

No comments:

Post a Comment