Monday, September 26, 2011

Mary I Skotlannin kuningatar


Oli ne kruunajaiset. Koko Eurooppa puhui niistä vielä pitkään.

Maria Stuart oli syntynyt 8.12.1542 Linlithgow palatsissa Linlithgowissa, Länsi Lothianissa. Hänen äitinsä oli ranskalainen Maria Guise (1515-1560), joka piti erittäin hyvää huolta lapsestaan.

Isä kuningas Jaakko V Skotlantilainen (1512-1542) näet kuoli, kun tyttölapsi oli vain kuuden päivän ikäinen ja äidin koko tulevaisuus riippui tästä lapsesta.

Kuuden päivän ikäisenä kuningatar, kuuden kuukauden ikäisenä hänet oli luvattu Henrik VIII pojan, Edwardin vaimoksi ja Englannin hallitsijaksi.

Ja nyt, 9.9. 1543, vain yhdeksän kuukauden ikäistä pikku Mariaa kannettiin kohti alttaria kuninkaallisessa kappelissa Stirlingin linnassa.

Vuoteen mahtuu paljon tapahtumia, kun oikein yrittää.

Lordi Livingstonin sylissä kantama pikku Maria oli aika ilmestys.

Hänelle oli valmistettu täysi kruunajaispuku ... alle vuoden ikäisen mittoihin. Hallitsijattaren jalokivin koristeltu kaapu pitkine hihoineen, pikku kaulan ympärillä pehmeä turkiskaulus.

Lordi (ei se Lordi) asetti Marian valtaistuimelle, ja seisoi hänen vieressään varjellen kädellään, ettei lapsi kupsahtaisi nurin.

Livingston vannoi Marian puolesta (joka ei osannut puhua vielä) kuninkaallisen valan kardinaali David Beatonin johdolla.

Lennoxin jaarli toi sitten kultaisen valtikan, ja asetti sen Marian käteen.

Agglyn jaarli toi Valtion Miekan, ja kardinaali sitoi metrin pituisen aseen Marian sivulle.

Arranin jaarli kantoi sitten juhlallisesti kruunun, joka asetettiin Marian päähän monien silkkikankaiden tuella.

Lordi Livingston piti sitten Mariaa kaikessa komeudessaan istuma-asennossa, kun aateliset toinen toisensa jälkeen suutelivat häntä alamaisuutta osoittaen.

Niin että oli ne juhlalliset kruunajaiset.

Ainoa mutka menoissa oli, kun painava kaapu avattiin ja kardinaali alkoi voidella Mariaa öljyllä kuningattareksi.

Lämpimästä vaatteesta kylmään kappelin ilmaan joutuneena pikku Maria alkoi itkeä.

No, kuningatar saatiin rauhoitettua, ja juhlalliset kruunajaiset saivat jatkua.

Isä Jaakko oli muuten voihkaissut kuullessaan, että Maria Guise oli synnyttänyt tytön. Hän oli varma että Stuarttien hallinto päättyy siihen, että hänellä ei ole poikaa.

Ei tiennyt isukki, että Marian jälkeläisten kautta Stuartit olivat kohta hallitseva sekä Skotlantia että Englantia.

Kihlaus Edwardin kanssa purettiin poliittisista syistä 1543, eikä Henrik VIII ollut siitä ollenkaan mielissään. Englantilaiset tekivät vuosien mittaan useita kostoretkiä pitkin Skotlantia, hävittäen ja tuhoten kostona avioliittosopimuksen purkamisesta.

Ranska oli sopinut katolisten Skottien auttamisesta ja heidän armeijansa lopulta lähestyessä englantilaiset vetäytyivät kesäkuussa 1548.

Mutta ranskalaisilla oli hinta. Kuningas Henrik II halusi Marian vaimoksi pojalleen Daphne Francoisille. Maria Guise suostui tähän avioliittoon tyttärensä puolesta 7.7.1548, Skotlanti sai hetkeksi rauhan ja Maria matkusti Ranskaan kuninkaan hoviin.

Ja niin viisivuotias Maria lähti 7.8. 1548 häämatkalle Ranskaan.

Äiti oli laittanut kystä kyllä mukaan kallisarvoiselle lapselleen. Laivalla oli mini-hovi kuningattaren seurana, kaksi lordia, kaksi velipuolta, neljä pientä tyttöä, jokainen nimeltään Maria, ja skotlannin hienoimpien aatelissukujen lapsia.

Laivamatkalla oli varmaan hauskaa, kun Mariat leikkivät Beatonien, Setonien, Flemingien ja Livingstonien lasten kanssa.

Häät Dauphne Francoisin kanssa olivat 24.4.1558 Notre Damissa Pariisissa. Vuotta myöhemmin Henrik II kuoli tapaturmaisesti turnajaisissa, ja Mariasta tuli Ranskan kuningatar miehensä Frank II rinnalla.

Hän oli kuudentoista vuoden ikäinen ranskalaisten rakastama, kuin prinsessa nukke.

Marian vuodet Ranskassa olivat sujuneet hyvissä merkeissä. Hän oli älykäs ja lahjakas tyttö ja oli saanut oppia useita kieliä, ranskaa, espanjaa, italiaa, latinaa ja kreikkaa.

Hänelle oli opetettu haukkojen käsittelyä, ratsastusta, kirjallisuutta ja runoutta ja hän osasi soittaa kahta eri soitinta. Kuningattarelle oli opetettu myös koruompelua.

Maria Skotlantilaisen lapsuus oli satumainen ja nuoruus onnellinen Euroopan hienoimmassa hovissa.

Kuitenkin hänet muistetaan eräänä tuon ajan traagisimpana henkilönä.
MikkoL:
Marian elämästä kerron pitkälti taas wikipediaan nojaten, myös muita netin lähteitä käyttäen

Marian traaginen kohtalo johtui toisaalta hänen sukujuuristaan ja toisaalta hänen katolisesta uskostaan.

Marian isoäiti isän puolelta oli Margaret Tudor (1489-1541). Tämä oli Henrik VII vanhin tytär ja kuningas Henrik VIII sisar.

Kuninkaan ainoan pojan, Edward VI kuoltua nuorena, valtaan tuli hänen tyttärensä Maria ja sitten tämän sisarpuoli Elisabet.

Mutta Elisabet oli Neitsyt kuningatar, joka ei koskaan mennyt avioliittoon eikä saanut jälkeläisiä. (Yhdysvaltain osavaltio Virginia saa hänestä nimensä).

Englannin lakien ja perineiden mukaan Maria Skotlantilainen olisi seuraava hallitsija Elisabetin jälkeen.

Tummat pilvet alkoivat kasaantua nuoren Marian elämän ylle.

Hänen miehensä, Frank II kuoli 5.12.1560 ja Ranskaa hallitsi hänen nuoren veljensä, Kaarle IX lapsuuden ajan kova täti.

Olemme puhuneet Ranskan hugenottien yhteydessä tästä naisesta, Katariina de Medici (1519-1589), joka oli siis Marian anoppi. Pyhän Bartholomeuksen yön verilöylyn järjestäjä, tämä Katariina.

Marian vastustuksesta huolimatta ranskalaiset olivat Edinburghissa luvanneet lähteä skotlannista ja tunnustaa Elisabetin hallituksen.

Ja niin hän otti ja lähti takaisin kotiin.

Maria Stuartilla oli monenlaisia tietoja ja taitoja, mutta ei mitään edellytyksiä käsitellä Skotlannin ja Englannin välistä äärimmäisen vaikeaa ja sotaista tilannetta.

Hartaasti katolinen Maria Stuart palasi Skotlantiin, jossa katolisten ja protestanttien välinen kamppailu oli käynnissä.

Skotlannin uskonpuhdistajana pidetty John Knox (1514-1572) arvosteli Mariaa jyrkin sanoin, tämän tanssiaisia, turhamaisuutta, ylellistä pukeutumista ja maallisuutta.

Vuonna 1543 Knox oli vielä katolinen pappi, joka mietti uskonpuhdistuksen asioita. Mutta hänen elämänsä muutti täysin George Wishart (1513-1546), entinen munkki, josta oli tullut evankeliumin mies.

John Knox tapasi kalvinistisen Wishartin 1544 ja seurasi sen jälkeen häntä kaikkialle, kantaen mukanaan isoa miekkaa puolustaakseen häntä kardinaali David Beatonin miehiltä.

Kun saarnaajana ja julistajana tunnetuksi tullut Wishart vangittiin joulukuussa 1545 Knox olisi halunnut lähteä mukaan, mutta Wisthart esti häntä.

George Wishart tuomittiin kuolemaan hereetikkona ja poltettiin roviolla 1.3. 1546.

Marttyyrinä kuoleva Wishart ennusti profetiassa kardinaali Beaten kuoleman. Tämä oli seuraamassa marttyyrin polttamista St Andrewssa.

Kansanjoukok murhasi kardinaalin melko pian Wishartin mestauksen jälkeen - 29.5. - osittain juuri suositun saarnaajan kuoleman takia.

Knoxe jäi St. Andrew saarnaajaksi, mutta joutui vuotta myöhemmin ranskalaisten vangiksi ja tuomittiin kaleeriorjaksi.
Nuo 18 kk kaleereissa mursi hänen terveytensä lopuksi iäksi.

Skotlannin uskonpuhdistaja oli erittäin lujaa ainesta.

Ranskalaiset vanginvartijat koettivat saada häntä kaleerilla lähes kuolemansairaana ollutta Knoxia luopumaan uskonpuhdistuksen ajatuksista ja suutelemaan neitsyt Marian patsaan jalkoja.

John otti koko patsaan, viskasi sen mereen ja sanoi "pelastakoon itsensä, hän on niin kevyt, että oppikoon uimaan"

hmm... luultavasti harvempi kaleeriorja olisi tuon tempun tehnyt päin vanginvartijoiden naamaa.

Vapauduttuaan 1549 Knox lähti kalvinismin kotimaahan Sveitsiin. Siellä hän kirjoitti 1558, varmaan Mariaa, Skotlannin kuningatarta, ja Elisabetia ajatellen pamfletin nimeltä

"The First Blast of the Trumpet Against the Monstrous Regiment of Women"

(Ensimmäinen pasuunan puhallus naisten hirmuvaltaa vastaan)

Marian ja John Knoxin suhde saattoi olla myrskyinen, mutta kuningattaren ja Skotlannin uskonpuhdistajan välillä oli myös syvällistä yhteyttä.

Maria kuuli, miten Knox oli kirkossa saarnannut hänen aikomustaan vastaan ottaa puolisokseen espanjalainen Don Carlos, Filip II:n poika. Vihastuneena hän kutsui tämän puhutteluun.

Mutta keskustelu kääntyi toisinpäin. John puhui, kunnes Maria suorastan ulvoi itkusta. Know koetti rauhoittaa nuorta kuningatarta ja sanoi, ettei hän kestä kuulla edes omien lastensa itkua näitä kurittaessaan!

No, Maria siitä tokeni ja Knox heitettiin vankilaan ja oikeuden eteen, jossa tämä ilmeisen etevä puhuja puolusti itse itseään.

Tuomarit vapauttivat Knoxin.

Skotlannin kalvinistinen kirkko sai elää ja vahvistua englantilaisten tukiessa protestantteja katolisia vastaan ja vähän omaakin intressiä siinä ohessa. 


Lasimaalaus kalifornialaisessa presbyteerikirkossa kuvaa John Knoxia nuhtelemassa Mariaa, Skottien kuningatarta (ref)


No comments:

Post a Comment