Monday, September 26, 2011

Lopuksi


Englannin terrierri oli jättänyt armadan takaa-ajon, ja espanjalaiset laivat painoivat kohti pohjoista.

Ei mennyt oikein hyvin...

Suuren joukon huolto ei oikein pelannut, kun ei oltu päästy maihin ja jano ja nälkä uhkasi.

Oli se melkoinen näky: ratsuväen hevoset ajettiin laivoista mereen. On se voinut tuntua pahalta hevosiaan rakastavilta kuuluisilta espanjaililta ratsumiehiltä, pakottaa hyppäämään laivan kannelta aaltoihin ja jättää sinne hukkumaan.

Pakko mikä pakko.

Filip II oli kuin Egyptin faarao konsanaan, "hevoset ja miehet hän mereen syöksi".

Korvaamattoman arvokkaat ratsut painuivat aaltoihin toinen toisensa jälkeen.

Silloin alkoi Irlannin taivaalle nousta synkkiä pilviä, ja jotain merkillistä tapahtui.

Näillä korkeusasteilla erittäin harvinainen pyörremyrsky iski Espanjan armadaan. Sanotaan, että yhtään ainoaa samanlaista myrskyä ei tunneta Irlannin rannikon historiasta.

Muistamme, että Medina Sidonan laivasto oli joutunut Sir Francis Draken tulilaivojen aiheuttamaan paniikkiin ja monet olivat katkoneet ankkuriköytensä päästäkseen äkkiä pakoon.

Nyt niitä ankkureita olisi kaivattu. 

Myrskyssä haaksirikkoutui 24 espanjalaista alusta Kerryn ja Antrimin välisellä noin 500 km pituisella rannalle.

Englantilaiset hallitsivat Irlantia, jaa, eiköhän jätetä nyt väliin mitä näille merestä rantautuville espanjalaisille sotilaille siellä tehtiin. Riittää että toteamme lukumäärän, 5000 ihmistä sai siellä aaltoavan meren tuntumassa surmansa syyskuussa 1588.

Kotiin palasi 67 laivaa ja 10.000 miestä, näistä tosin monet olivat kuolemankielissä pitkän merimatkan, rasitusten ja sairauksien runtelemana. Espanjan satamien sairaaloissa ja sairaala-laivoissa kuoli syksyn kuluessa vielä paljon miehiä.

Filip II sanoi "lähetin laivani taistelemaan englantilaisia, en luonnon elementtejä vastaan".

Kuten sanottu, armadan komentaja Medina Sidona palasi kotimaahansa harmaatukkaisena ja terveytensä menettäneenä, kuningas ei häntä katastrofista syyttänyt.
 
Espanjan armadan perikato on syöpynyt ihmisten mieliin ja erityisesti tuo tuuli, joka täysin yllättäen tuhosi ihmisten rakentamat mahtavat sotalaivat.

Sille on annettu nimi "protestanttinen tuuli" ja sekä historian että luonnontutkijat ovat koettaneet selvittää mitä tapahtui.

Tuohon aikaan on ilmeisesti ollut Golf virran kylmempi jakso, "pikku jääkausi", joka on aiheuttanut ilmaston muutoksia.

Mutta ei tämä selitä asiaa, näyttää vain ehkä sen mekanismin taustaa, jota Jumala käytti Englannin merivoimilta säästyneen armadan tuhoamiseksi.

Filip II mietti tätä tapahtuaa ja sanoi vuotta myöhemmin munkille nöyrästi "on väärin, suorastaan jumalanpilkkaa, väittää tietävänsä Jumalan tahdon. Sellainen nousee ylpeydestä. Kuninkaidenkin, veli Nikolas, on alistuttava Jumalan tahtoon tietämättä, mikä se on.
He eivät saa yrittää käyttää sitä hyväkseen"

Englannissa lyötiin kultamitali armadan tuhon muistoksi, jossa on kuvattuna tuulen painama alus ja Raamatun sanat "Flavit JHVH et Dissipati Sunt"

Sana Jumala on heprealaisin kirjaimin

Toisella puolella on kuvattuna pystyssä pysynyt protestanttinen kirkko.

Toisessa mitalissa on polvistuneit, taivaaseen katseensa kohottaneita ihmisiä kiittämässä Jumalaa.

Nämä mitalit ovat autenttisia todistuksia Elisabetin ajalta, jotka kertovat kuinka armada koettiin nimenomaan uhkana evankeliumin Sanalle ja miten ihmeellisesti Jumala Englannin reformaation kirkon pelasti.


Muistorahassa näet kiitosrukoukseen polvistuneet ihmiset (ref)


Espanjan armadan tuholla oli valtava merkitys koko Euroopan uskonpuhdistukselle rohkaisten protestantteja suunnattomasti.

Jumala oli ihmeellisesti auttanut kuningatar Elisabet I:stä, vaikka paavi Pius V oli kironnut hänet kirkonkiroukseen ja Sikstus V laittanut vielä toisen perään.

Tämä katastrofi ei suinkaan vielä tuhonnut Espanjan laivaston mahtia eikä sotilas-poliittista valta-asemaa. Esimerkiksi englantilaisen laivaston yritys hyökätä Espanjan kimppuunsa hieman myöhemmin oli täysi fiasko.

Voimme tästä oppia, että Jumala, Herra Sebaot, on todella vanhurskas.

Hän ei ole puolueellinen sodassakaan, eikä katso ihmiseen.

Mutta evankeliumin, Poikansa Jeesuksen Kristuksen tähden, Hän tekee suuria ja ihmeellisiä asioita.

Sola Dei Gloria
16.9. 2007
Mikko Louhivuori

No comments:

Post a Comment