Monday, September 26, 2011

Espanjan armada


Espanja oli Filip II (1527-1598) aikana katolisen kirkon voimakkain puolustaja, jesuiittaveljeskunnan kotimaa, pelättyjen tercio yksiköiden tehokas käyttäjä pitkin uskonpuhdistuksen taistelujen Eurooppaa.

Kuningas oli ottanut määrätietoiseksi tehtäväkseen reformaation tuhoamisen, ja onnistuikin siinä monin tavoin.

Tietenkin Espanjassa, jossa inkivisitio oli täydessä voimassa, 1580 vallatussa Portugalissa, Ranskassa hän oli keskeinen katolisuuden tuki ja espanjalaisten sotilaiden osallistumista kamppailuihin Pyhän roomalaisen keisarikunnan alueella on katseltu näillä palstoilla.

Kuningatar Elisabetin Englanti asettui tukemaan Ranskan hugenotteja ja Willem I kuoleman jälkeen hänen apunsa Alankomaiden protestanteille oli suorastaan ratkaiseva.

Filip II päätti tehdä asialle jotain, olihan hän Habsburgien huoneen haltijana myös espanjalaisten Alankomaiden hallitsija näiden itsenäistymisyrityksestä huolimatta.

Maria I Tudor (Verinen Maria) oli ollut hänen vaimonsa, ja vaikka Filip ei rouvansa kanssa paljon aikaa viettänyt, ote Englannin kruunuun oli olemassa. Kun Maria kuoli 1558 hän testamenttasi Englannin Filipille (mukava testamentti...)

Filip oli kosinut Elisabetiakin, mutta turhaan.
Neitsyt kuningatar pysyi naimattomana koko elämänsä ajan.

Espanjan terciot karkoittivat englantilaiset Brittanysta. Mutta heidän laivoistaan oli jatkuvaa harmia Espanjalle.

Vuonna 1492 Kristofer Kolumbus (1451-1506) oli löytänyt Uuden maailman. Sieltä Espanjaan tulevat aarrelaivat olivat englantilaisten kaappareiden unelma, ja moni sellainen vaihtoi itä-Atlantilla omistajaansa.

Näiden laivojen lastina oli kultaa, kultaa ja enemmän kultaa, vähän hopeaakin.

Maria I Skotlantilainen suunnitteli avioliittoa Filipin pojan, Don Carlosin, kanssa, josta John Knox häntä tuimasti nuhteli saaden kuningattaren kyyneliin. Skotlanti olisi ollut Filipille mieleen ja sen katolisten tukeminen.

Samoin Irlanti, jossa Elisabetin protestanttiset joukot tekivät katolisten keskuudessa hirveätä jälkeä.

Monenlaisia strategisia, diplomaattisia, poliittisia ja taloudellisia syitä löytyy Espanjan 1585 Englannille julistaman sodan takaa.

Filipin tuntien voimme kuitenkin olla varmoja, että paavin kirkon asian ajaminen oli hänen sydäntään erityisen lähellä.

Hänen tavoitteenaan oli yksinkertaisesti Englannin valtaaminen, nousu sen kuninkaaksi ja katolisen kirkon palauttaminen. Hanke, jossa hänen vaimonsa Maria I Tudor ei ollut onnistunut kuoleman yllättäessä varhain.

Filip II ei ollut mikään utopisti. Hänellä oli sekä miehiä että laivoja Elisabetin Englannin ottamiseksi haltuunsa.

Jälkikäteen, kun tiedämme kuinka kävi, voi olla vaikea ymmärtää sitä ääretöntä ahdistusta, joka Englannissa tämän sodan aikana oli.

Pelko ei rajoittunut Englantiin, vaan koko Euroopan protestanttinen väestö seurasi huolestuneena mahtavan Filipin aikeita. Jos Englanti joutuisi katolisten valtaan 1580-luvulla, mikä olisi heidän tulevaisuutensa?

No comments:

Post a Comment