Monday, September 26, 2011

Ekskursio


olen varmaan aika naivi, kun näin koetan arvioida historian kulkua, ihmisten tekojen ja niiden tuoman vastuun, siunauksen tai kirouksen näkökulmasta.

kummasti se vain näyttää kuitenkin toimivan. mutta ilmeisesti näin napakasti ja lyhyellä aikavälillä lähinnä silloin, kun on kyse hyvin tärkeistä Taivasten valtakunnan asioista, kun enkelit ovat liikkeellä.

Jumala on pitkämielinen ja kärsivällinen, armahtava ja anteeksiantava, niinkuin kirkoissa julistetaan.

Mutta elmässä ja historiassa näyttää olevan erityisiä etsikonaikoja, jolloin myös kilvoituksessa ja elämän ratkaisuja tehdessä on viisasta olla tarkkana ja omatunto arkana kuulolla, ettei kävisi, kuten tälle - paljon evankeliumin hyväksi tehneelle - Tuomaalle sitten kuitenkin kävi.

ikävä kyllä esimerkiksi juuri Englannin uskonpuhdistuksen vaiheet tai 30-vuotinen sota kertovat, minkä verran eroa on katolisten ja protestanttien käyttäytymisessä, kun ulkonaiset normit ja yhteiskunnan suojamuurit murtuvat.

teoriassa kaiketi pitäisi olla eroa niiden välillä, jotka ovat saaneet Lutherin opetuksen mukaisen uskonkäsityksen ja niiden välillä, jotka ovat paavin kirkossa.

käytännössä sitä on vaikeampi havaita yhteisön tasolla, varmaan tämä asia onkin hyvin yksilöllinen, toinen hakkapeliitta murhasi viattoman, toinen ei.

Henrik VIII alkoi Anne Boylen mestauksen jälkeen hiljalleen taistelun englanninkielistä Jumalan Sanaa vastaan. Se näytti aiheuttavan paljon enemmän sekaannusta ja heresiaa valtakunnassa kuin hän oli osannut kuvitella.

Toukokuun 12, 1543 kuningas antoi määräyksen, että ainoastaan aateliset saavat lukea englanninkielistä Raamattua ("Act for the Advancement of True Religion")

Vuonna 1545 kuningas Henrik VIII valitti parlamentin istunnossa, että "Jumalan Sanasta riidelllään, sitä riimitellään ja lauletaan ja rallatetaan joka olut tuvassa ja tavernassa vastoin oikeaa hyvää oppia siitä"

("The Word of God, is disputed, rhymed, sung and jangled in every ale-house and tavern, contrary to the true meaning and doctrine of the same")

Vuonna 1547 Jumala kutsui kuningas Henrik VIII tästä elämästä (28.1.)

Jumalan Sana jatkoi voittokulkuaan Brittein saarilla. Hirveäksi tyranniksi muuttunut Henrik ei ollut voinut sitä estää.

On sanottu, että kansankielinen Raamattu ei ole vaikuttanut yhteenkään muuhun kansaan maailmassa niin syvällisesti kuin englantilaisiin.

Tyndale ei kuollut turhaan. Hänen käännöksensä muodostaa tärkeän osan kuuluisaa kuningas Jaakon Raamattua, josta myöhemmin lisää.

Mutta taistelu evankeliumista oli Henrikin kuollessa vasta alkamassa ja siirtyi hänen tyttärilleen.

Olen henkilökohtaisesti vakuuttunut, että englantilaisten, skottien, walesiläisten ja irlantilaisten syvällinen pureutuminen Raamatun sanaan on syy siihen, että Jumala antoi maailman herruuden hetkeksi briteille.

He käyttivät tuon ajan hyväksi monella tavalla, mutta kuningatar Victorian imperiumin aikana he aloittivat massiivisen Raamatun käännöstyön kaikille ihmiskunnan kielille ja murteille, työn joka yhä jatkuu tänään Tyndalen nimissä.

Englantilaiset aloittivat Kristuksen Sanan pohjalta laajan lähetystyön levittämällä Raamattua kaikkien imperiumiin kuuluvien kansojen keskuuteen ja muualle kolonialismin maihin, opettamalla heitä pitämään, mitä Jeesus on käskenyt omiensa pitää.

Tämän työn hedelmiä Afrikasta alkaa jo tulla lähetystyöntekijöitä uuspakanalliseen Eurooppaan ... etenkin Englantiin!

Jeesuksen sanat "ja tämä evankeliumi on saarnattava kaikille kansoille ja sitten tulee loppu" ovat tänään paljon lähempänä toteutumistaan Ison Britannian imperiumin nousun ja kukoistuksen jälkeen.

Emmekä ole vielä edes maininneet Amerikan Yhdysvaltoja.

totta kai muutkin kansat liittyivät tuohon, esimerkiksi saksalaiset, ja olihan lähetystyötä tehty Jeesuksen ajasta alkaen. mutta Sanan kääntäminen ja julistaminen nousivat aivan uusille kierroksille imperiumin ollessa valtansa huipulla niin ettei aurinko koskaan laskenut sen alueilta.

No comments:

Post a Comment