Monday, September 26, 2011

Thomas Cromwell

Paljon munimutkaisempi ja vaikeammin ymmärrettävä Tuomas sen sijaan on Thomas
Cromwell (1458-1540), Essexin ensimmäinen jaarli ja Henrik VIII hallituksen pitkäaikainen pääministeri.

Tuhannen päivän kuningatar Anne Boleyn vaikutti ratkaisevasti Cromwellin nousuun Englannin johtavaksi vallankäyttäjäksi kuninkaan rinnalla.

Tässä tehtävässä hän monien muiden saavutusten ohella ajoi voimalla reformaatiota Englannin kirkkoon.

kuitenkin hän petti Annen ja uskollisuuden ja kiitollisuuden sijasta ilmeisesti järjesti salajuonen, jonka perusteella kuningatar syrjäytettiin ja teloitettiin.

Ja kaiken lisäksi Henrik VIII palkitsi tämän voimakkaan evankelisen poliitikon uran antamalla teloittaa hänet 28.6.1540 Towerissa. Kuningas valitsi vielä kokemattoman pyövelin, pojan, joka iski kolme kertaa ennenkuin sai Cromwellin pään irti.

Thomas Cromwell ajoi parlamentissa läpi Englannin kirkon eroamisen paavin vallasta 1533.

Hän rakensi kuningas Henrik VIII ehdotonta valtaa kirkossa lainsäädännöllä, etenkin Supremacy Act 1534, ja johti katolisen kirkon omaisuuden takavarikointia, luostarien ja kirkkojen maiden ja varojen haltuunottoa kuninkaan valtaan.

Monin tavoin Cromwell on siis uuden ajan itsenäisen Englannin perustava hahmo ja hänen pääministerin kautensa on tärkeä ja antoi protestanttiselle kirkolle ja sitä johtavalle Jumalan Sanalle kasvumahdollisuuden.

Jokaisessa kirkossa piti tästä lähtien olla Tyndalen Raamattu alttarilla.

Mikä mahtava muutos!

Se että tämä mies palkitsi kavaluudella Annen hyvät teot varmaan kertoo siitä luterilaisten teologien korostamasta asiasta, että evankeliumin vapauttama ihminen on yhä synnin alla niin kauan kuin elää tässä lihassa.

Silti on vaikeata ymmärtää hänen motiivejaan.

Ja miksi vähintään yhtä kiittämätön Henrik VIII antoi keittää Cromwellin irtilyödyn pään öljyssä ja pistää sen seipään nokkaan Lontoon sillalle, katsomaan pois päin kaupungista?

Anne Boleyn vahakuvassa Madame Tussaudissa näet hyvin elävän näköisen Annen soittamassa luuttua http://tudorhistory.org/boleyn/boleynwax.jpg

historiantutkijat ovat ilmeisesti aika lailla yksimielisiä siitä, että Henrik kuninkaan mielenmuutos johtui hänen naishuolistaan.

Thomas Cromwell oli järjestellyt Annen syrjäyttämisen ja avioliiton Jane Seymourin kanssa tosi ikävällä ja perkeleellisellä tavalla.

Näimme, miten Henrik ja Jane juhlivat kihlaustaan samana päivänä, kun jalo Anne mestattiin 1536.

Samaten näimme edellä, miten Jumalan kirous alkoi painaa Henrikiä, Jane kuoli lapsen synnytykseen 1537 ja tuo lapsi, Edward VI, kuoli varsin nuorena.

Jumala sokaisi nähtävästi Cromwellin silmät, ja hän junaili Henrikille pikaisesti uuden avioliiton Anne Clevesin kanssa. Tästä onnettomasta liitosta on ollut puhetta.

Saksalainen Anne Cleves säilyi hengissä, Thomas Cromwell ei. Kuningas järjesti hänen teloittamisensa ilmeisesti ainoastaan tästä syystä, että Tuomas oli tämän Annen hänelle vaimoksi järjestänyt.

Näin Jumalan rangaistus kohtasi Tuomasta nopeasti Annen tuhoamisen jälkeen. Pää siinä lystissä irtosi.

Cromwellin mestaus siis 28.7. 1540 eli noin neljä vuotta Annen kuoleman jälkeen 10.5. 1536.

No comments:

Post a Comment