Monday, September 26, 2011

Jumala ja Henriki VIII


Ihminen päättää, Jumala säätää

Kuningas Henrik VIII teki kaikkensa saadakseen poikalapsen, väänsi jopa Englannin kirkon irti paavin otteesta, mestautti vaimojaan tai purki heidän kanssaan solmittuja liittoja vain yhden asian takia, saadakseen valtaistuimelle Tudorien sukua jatkavan pojan.

Hän jaksoi odottaa 18 vuotta Katariinansa kanssa, jonka oli saanut vaimokseen yksitoista vuotiaana poikana. Mutta "vain" tyttö, Maria, syntyi perheeseen muiden lasten kuollessa hyvin nuorina tai keskosina.

Loistelias Anne Boleyn tuhoutui, koska hän synnytti "vain" tytön, Elisabetin, ja sai sitten keskenmenoja.

Jane Seymour synnytti lopulta kaivatun pojan, Edwardin, jonka sedät hallitsivat Englantia hänen rinnallaan sairaalloisen nuorukaisen kuolemaan asti.

Voimakkaan mutta jotenkin fanaattisesti reformaatiota vihaavan Marian äkkikuoleman jälkeen valtaan nousi Henrikin toinen tytär, Anne Boleyn kanssa saatu Elisabet.

Ei ole Englannin historiassa montaa miestä, joka vetää hallitsijana tälle "vain naiselle" vertoja.

Maria Verisen kuolemaa juhlittiin Lontoon kaduilla, ja Elisabetista sepiteltiin lauluja ja runoja, joissa hänen kauneuttaan ja älykkyyttään ihailtiin.

Kruunajaiset 15. tammikuuta 1559 olivat suuri kansanjuhla. Elisabet oli 25 vuoden ikäinen.

Juhlia ei haitannut, että monet nyt katolisista piispoista eivät siihen osallistuneet ja toimituksen hoiti pienen Carlislen hiippakunnan piispa Owen Oglethorpe.

Useimmat näistä piispoista saivat kohta kenkää kun Canterburyn arkkipiispaksi tuli Elisabetin lapsuuden opettaja ja hänen äitinsä Anne Boleyn sielunhoitaja Matthew Parker.

Nuori kruunattava näytti kuitenkin itse, mistä puusta hänet on veistetty.

Elisabet oli omaksunut uskonpuhdistuksen matalakirkollisen profiilin, ja sanoi ennen kruunajaisia, että ehtoollisaineita ei sitten nosteta liturgian aikana.

Piispa Oglethorpe parka... kuningatar pyytää, mutta Jumala käskee. Ei hän voinut mitenkään suostua tällaiseen.

Kimpaantunut kuningatar lähti kruunajaisjumalanpalveluksesta evankeliumin lukemisen jälkeen...

Sen koommin ei Englannin kruunajaisissa ole enää katolista messua pidetty.

Kaikki näkivät, että Elisabet on tosissaan ja että Maria I:n käynnistämän katolisen restauraation aika on ohi.

Ja näin todella kävi. Kuningatar Elisabet I käänsi määrätietoisesti, toisinaan suorastaan väkivaltaisesti, Englannin kansan pysyvästi kohti reformaatiota, Jumalan Sanan arvovaltaa Kristuksen kirkossa.

Elisabetin aikana Englannin kirkko ohjattiin kurssille, josta se ei koskaan ole sen jälkeen kääntynyt takaisin paavin valtaan.

Kamppailua käytiin tästä lähtien jyrkempien ja sovinnollisempien protestanttisten ryhmien välillä aina sisällissotaa myöten.

Mutta ennenkuin tähän vakaaseen kurssiin päästiin, Englantia ja sen uskonpuhdistusta uhkasi vielä yksi suunnaton vaara: Espanja.

No comments:

Post a Comment