Tuesday, September 27, 2011

Katariinan hyylkääminen


 Heinäkuussa 1531 Henrik VIII hylkäsi Katariinansa, koska tämä ei ollut synnyttänyt Tudorien hallitsijasukua jatkavaa poikalasta.

Onneton ja valtaistuimelta syrjäytetty Katariina kirjoitti marraskuussa 1531 serkulleen, keisari Kaarle V:lle, kirjeessä näin:

"Ahdistukseni kuninkaan pahojen suunnitelmien takia, päivittäisten juonittelujen, kuninkaan yhdessä eräiden hovin henkilöiden kanssa aiheuttamien yllätysten ja minun kohteluni takia - Jumala tietää - että se riittäisi lyhentämään kymmenen ihmisen elämän, saatika sitten minun"

Katariinan elämää kohdannut hirveä isku johti hänet pian kuolemaan. Elämänhalu oli mennyt.

Kuningas sulki vaimonsa vanhaan ja huonokuntoiseen Kimboltonin linnaan, jossa tämä sulkeutui huoneeseensa, josta poistui vain osallistuakseen messuun.

Katariina kutsui itseään Henrikin ainoaksi lailliseksi vaimoksi ja Englannin kuningattareksi, ja näin häntä puhuttelivat hänen uskolliset palvelijansa.

Aviomies vaati, että hänen on julkisesti hyväksyttävä hänen uusi vaimonsa, mutta tähän Katariina ei suostunut.

Tämän seurauksena Katariina eristettiin ulkomaailmasta, hän ei saanut lainkaan vieraita eikä saanut tavata edes ainoata elossa säilynyttä lastaan, Mariaa.

Palvelijat kuljettivat salaa kirjeitä äidin ja tyttären välillä.

Yksinäinen ja hylätty, kansan niin suuresti rakastama Katariina Aragonialainen vaistosi kuoleman lähestyvän. Kuningas oli valmis siirtämään hänet ylellisempään linnaan, jos vain hän ja Maria hyväksyisivät uuden aviovaimon, mutta sekä äiti että tytär kieltäytyivät.

Katariina kirjoitti Kaarle V kirjeen, jossa pyysi tätä mahtavaa sukulaistaan pitämään huolta heidän Maria tyttärestään, laillisesta Englannin kruunun perillisestä.

(tästä tyttärestä oli tuleva Englannin kansalle melkoinen jupakka, josta kerron myöhemmin)

Ennen kuolemaansa Katariina kirjoitti koskettavan kirjeen Henrik VIII:lle. Koska nämä tapahtumat ovat niin tärkeitä evankeliumin kannalta, käännän kirjeestä osan nettiruukkuun.

Rakkain Herrani, Kuninkaani ja Aviomieheni,

kuoleman minua nyt lähestyessä hellä rakkauteni sinua kohtaan pakottaa minut muutamin sanoin kehottamaan sinua muistamaan sielusi terveys ja turvallisuus, josta sinun tulisi huolehtia enemmän kuin maallisista asioista, oman ruumiisi hemmottelusta ja hoitamisesta, jonka tähden olet syössyt minut suuriin suruihin ja itsesi vaikeuksiin.

Minä annan itse sinulle kaiken anteeksi ja hartaasti toivon, että myös Jumala antaisi sinulle anteeksi.

Sen lisäksi pyydän, kuten olen jo aiemmin tehnyt, että olisit hyvä isä omalle tyttärellesi Marialle.

Pyydän, että pitäisit myös huolen palvelusneidoistani ja järjestäisit heille avioliitot. Tämä ei ole paljon pyydetty, heitähän on vain kolme. Muille palvelijoilleni annan vielä vuoden palkan, etteivät he jäisi vaille elatusta.

Lopuksi minä vannon, että silmäni halajavat ainoastaan ja vain sinua.

Katariina, kuningatarEikö olekin vaikuttava tämä Katariina Aragonialaisen hahmo.

Hänen voimakas luonteensa ja uskonsa Jumalaan olivat ratkaisevat Englannin sisäisen tilanteen kehittymiseksi.
Miten koskettava ja jalo kirje tältä hienolta naiselta.

Katariina Aragonialainen kuoli tammikuun 7, 1536. Hän oli ainoa Henrik VIII vaimoista, joka eli korkeaan 50 vuoden ikään.

Ruumiin käsitellyt lääkäri sanoi, että sydän oli väriltään aivan musta. Tästä on peräisin huhu, joka alkoi nopeasti levitä kansan keskuudessa ja jonka mukaan uusi vaimo olisi myrkyttänyt Katariinan.

Poliittisista syistä Henrik VIII antoi järjestää hautajaiset Walesin prinsessan etiketin tasolla, eikä Katariinalle suotu kuningattaren hautajaisia.

Henrik ei itse osallistunut hautajaisiin eikä edes antanut Katariinan tyttären, Marian, niihin osallistua.

Katariina Aragonialainen on haudattu Peterboroughin katedraaliin. Englannin kansa muistaa hänet yhä: kirkossa olevalla hautakivellä on usein tuoreita kukkia ja uhmakkaat sanat

"Katariina, Kuningatar" 


tuosta goottilaisesta katedraalista on hieno kuva wikipediassa, josta olen muutenkin ottanut paljon tietoja Katariina Aragonialaisesta (wikipedia)


Historiantutkijoiden ylistämä ja kansan rakastama Katariina on kuin luja rautanaula, jonka ympärille ihmisten juonittelut kietoutuivat.

Turhaan häntä yritettiin saada luopumaan kannastaan, Kaarle V pelkäävä paavi ei siihen suostunut ja edes omaan tyttäreen kohdistunut kuolettava uhka ei saanut tätä naista taipumaan.

Henrik VIII oli pakko tehdä jotain muuta ratkaistakseen ongelmansa.

Vääryyksien kohteeksi joutuneen naisen, Katariina Aragonialaisen murtaminen ei Englannin kuninkaalta onnistunut.

Jos olisi onnistunut, Englanti ja sen mukana koko maailma olisi tänään aivan toisen näköinen.

Koska Henrik VIII ei saanut seitsemän vuoden odottelunkaan jälkeen paavilta lupaa "purkaa" avioliittonsa Katariinan kanssa, hän ei voinut saada laillista poikapuolista kruununperillistä.

Tässä on villakoiran ydin ja näin maallisin vaikuttein uskonpuhdistus saapui Englantiin.

Vielä 1521 Henrik oli kirjoittanut Lutheria vastaan oikein kirjan "Seitsemän sakramenttia".

Ei ollut kysymys opista vaan hänen henkilökohtaisesta ongelmastaan ja samalla koko Tudor suvun tulevaisuudesta.

No comments:

Post a Comment