Tuesday, September 27, 2011

Henrik VIII perhetaustaa


Perhetaustan tunteminen on tärkeä Henkikin elämän ymmärtämiseksi.

Arthur oli Walesin prinssi, josta piti tulla kuningas isänsä seuraajana. Henrik sen sijaan valmistautui hengelliseen uraan, opiskeli teologiaa, filosofiaa, kieliä (latinaa, ranskaa ja espanjaa) kirjallisuutta ja musiikkia aikansa parhaiden opettajien johdolla.

Vuonna 1521 Henrik VIII julkaisi teologisen kirjan Martti Lutheria vastaan, joka oli neljä vuotta aikaisemmin lyönyt teesit anekauppaa Wittenbergin linnankirkon oveen. Kirja "Seitsemästä sakramentista" puolustaa perinteistä oppia Lutheria vastaan, joka puhui vain kahdesta, aineesta ja siihen yhdistyvästä sanasta, kasteesta ja ehtoollisesta.

Monta vuotta ennen tuon kirjan kirjoittamista kaikki oli muuttunut Henrikin elämässä  vanhimman veljen, isälle niin rakkaan Arthurin kuollessa tautiin 1502.

Vain 11-vuotias poika, joka oli aikonut isona papiksi ja sitten vaikkapa arkkipiispaksi, oli nyt Englannin kruunuprinssi.

No mikäs siinä. Mutta kun tähän arvoasemaan kuului myös aviopuoliso!

Isä, Henrik VII, oli ymmärtänyt Espanjan nousevan mehdin ja sopinut, että Espanjan katolinen ruhtinaspari, Ferdinand ja Isabella, antavat Arthurin vaimoksi - ja tulevaksi Englannin kuningattareksi - nuorimman tyttärensä Katariina Aragonialaisen (1485-1536).

Avioliitto Arthurin ja Katariinan välillä oli solmittu pitkien neuvottelujen jälkeen 14.11.1501. Ludlowin linnassa Walesin rajoilla molemmata sairastuivat vakavasti johonkin kulkutautiin.

Katariina toipui käytyään kuoleman kielillä, mutta hänen nuori sulhasensa Arthur menehtyi tautiin, joka saattoi olla salaperäinen ja nopeasti tappava "hikoamistauti".

Isä Hernik VII:llä oli nyt kädet täynnä työtä järjestää tämä Englannin ja Espanjan suhteiden kannalta tärkeä avioliittoasia kuntoon.

Katolinen avioliitto, siitä ei noin vain erota, eivät edes kuninkaalliset.

Katariina todisti, että avioliitto ei ollut koskaan alkanut todella, he olivat vain kevyesti suudelleet toisiaan, mutta hän ei ollut nainut Arthurin kanssa. Nuoren lesken todistuksen perusteella paavin erityistä lupaa ei edes olisi tarvittu.

Avioliiton arvostuksen kannalta katsottiin kuitenkin aiheelliseksi saada paavilta lupa, joka Espanjan Isabellan avulla saatiinkin, oikein kirjallinen paavin bulla.

Pikkupoika Henrik VIII saattoi nyt odottaa avioliittoaan, tietäen kuka olisi morsian.

Mutta sitten isä muuttikin mielensä, poliittinen tilanne muuttui ja Henrik VII ei halunnutkaan solmia tällaista liittoa maiden välille.

Henrikin tulevaa käyttäytymistä ajatellen tämä on voinut olla aika iso juttu.

Asiaa pyöriteltiin suuntaan ja toiseen, kunnes väsynyt, Arthurin ja Elisabetin kuolemasta murtunut Henrik VII kuoli 21.4. 1509

Miltei saman tien, ilman sen kummempia suruaikoja, kruununprinssi Henrik sai nyt Katariina Aragonalaisen puolisokseen.

Kesäkuu 1509 oli sitten yhtä juhlaa Lontoossa: Henrikin ja Katariinan häät olivat 11.6. ja vain pari viikkoa myöhemmin 24.6. heidät kruunattiin Englannin kuninkaaksi ja kuningattareksi Westminster Abbeyssa.

nuoresta Henrik VIII on erittäin hieno maalaus verkossa, jossa hänen voimakas luonteensa ja renesanssiajan ihmisen jotenkin terävä katse näkyvät erinomaisesti (wikimedia)


No mitäs tässä nyt yhden ihmisen avioliittoa näin jauhetaan, onhan näitä kuninkaallisia häitä ollut...

Koska koko Englannin historia muuttui tämän nuoren parin solmiman avioliiton takia ja uskallan sanoa että koko maailmanhistoriakin.

Hienolta nimeltään Katariina on Catalina de Trastámara, Infanta de Aragón y Castilla.

Hän syntyi 16.12. 1485 Laredon palatsissa noin 30 km Madridista

(kyllä, länkkäreistä kuuluisa Texasin Laredo tosiaan saa tästä Espanjan paikkakunnasta nimensä, alunperin Villa de San Agustin de Laredo)

Katariina jäi leskeksi lyhyen avioliittonsa jälkeen Englannin Arthurin kanssa 1502, ja sai 1509 puolisokseen tämän nuoremman veljen, Henrikin. 


myös Katariinasta on verkossa nähtävillä erittäin hieno maalaus, taiteilija on kuvannut hänen vakavat kasvonsa ja punaruskeat hiuksensa lähes valokuvan tarkkuudella vuonna 1502 pian sen jälkeen kun hän jäi leskeksi (wikimedia).
 Päähineen reuna muodostaa kuin pyhimyskehän kasvojen ympärille.Sukulaissuhteista saattaa joskus olla hyötyä.

Katariina Aragonilaisella oli eräs serkku, jolla oli oma merkityksensä asioiden kululle.

Tämän serkun nimi sattui olemaan Kaarle V. Hän tosiaan oli tuo 1500-luvun Euroopan mahtavimpiin hallitsijoihin lukeutuva Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari, jolle Augsburgin tunnustus on osoitettu.

Englantilaiset rakastivat kuningatartaan, Katariina Aragonilaista, varmaan aika lailla kuten he rakastivat prinsessa Dianaa.

Katariina oli kaiken kansan suosikki, joka hienolla ja sydämellisellä käytöksellään ja hyvillä teoillaan voitti heidän sydämensä.

Myös Henrik rakasti Katariinaa ja avioliitto kesti onnellisena kahdeksantoista vuotta.

Mutta Jumala oli päättänyt tehdä jotain Englannissa, ja Katariina Aragonilainen oli siinä nyt välikappaleena äitinä, jonka tehtävänä oli synnyttää Tudoreille lisää poikia.

Tätä ei Katariinalle sallittu

1510 tyttö syntyi keskosena ja kuoli
1511 Henrik. eli 52 päivää
     tyttö keskonen, kuoli
     poika, eli jonkin päivän
1516 Maria  (kuningatar Maria I)
1518 tyttö keskonen, kuoli

Katariina alkoi lähestyä jo vaihdevuosiaan, ja kuningas Henrik VIII ei ollut saanut yhtään poikalasta, joka jatkaisi vasta äsken valtaan noussutta Tudorien hallitsijasukua.

Jumala ei antanut Katariinalle poikaa.

Englannin kuningas ajautui syvään kriisiin ja kansa hänen kanssaan.

-------------------------------------
kirottu avioliitto?

Henrik VIII luki Raamattua, jossa sanotaan, että veljensä vaimon ottava ei saa lapsia.

3 Ms 20:21. Jos joku veljensä emännän ottaa, se on häpiällinen työ: heidän pitää lapsetonna oleman, että hän on veljensä hävyn paljastanut. (KR 1776)

Entä jos Katariina olikin valehdellut, ja oli rakastellut ihan oikeasti nuoren aviopuolisonsa, Arthurin kanssa?

Ehkä Jumala oli sallinut että kaikki nuo lapset kuolivat, Maria tyttöä lukuunottamatta, koska hän eli synnissä?

Katariinan synnyttämisen ajat alkoivat olla ohi.

Vuonna 1527 Henrik VIII pyysi, että paavi Klemens VII (1478-1534) purkaisi heidän avioliittonsa.

No comments:

Post a Comment