Monday, September 26, 2011

Marian teloittaminen


Monenlaisten hankkeiden jälkeen Maria tuomittiin 8.2. 1587 kuolemaan - maanpetoksesta tietenkin, kuinkas muuten.

Eiköhän Elisabet ole tästä Jeesuksen kanssa joutunut hieman keskustelemaan.

Niin kauniisti alkanut elämä päätyi pitkään vankeuteen valtataisteluissa ja lopulta kuolemaan Fotheringhayn linnassa.

Kerrotaan, että Maria oli pukenut kaavun alle punaisen marttyyrin värisen asun. Hänen pieni lempikoiransa oli piiloutunut Marian raskaisiin vaatteisiin ja oli joutunut mestauspaikalle tietämättään.

Teloittaja oli tunari, löi ensin takaraivoon, sitten selkään aiheuttaen hurjaa verenvuotoa ja Maria oli vielä elossa kun kolmas isku irroti hänen päänsä.

Tavan mukaan teloittaja nosti sen ilmaan... mutta vain peruukki nousi ja pää kierähti lattialle. Maria oli kaiketi halunnut peittää 44 vuotiaalle sopimattomat harmaantuneet hiukset.

Pikku koira tuli vaatteiden peitosta ja joutui täyteen shokkiin rakkaan emäntänsä päättömän verisen ruumiin luona.
Se kuoli muutaman päivän päästä Mariaa surren.

Poika ei ollut paljon äitiään nähnyt.

Ensin vankilaan, sitten Peterboroughin katedraaliin haudatun Marian ruumis otettiin hänen käskystään ja äidin ruumis haudattiin juhlallisesti Westminster Abbeyn holveihin.

----
Maria tuli Elisabetin luo turvaan omilta skoteiltaan. Hänen kohtalokseen koitui hänen jalo syntyperänsä, joka aiheutti pieniä kapinoita ja mellakoita katolisten parissa.

On vaikea arvailla, miten olisi käynyt, jos Mariasta olisi tullut kuningatar. John Knoxin kanssa käydyt keskustelut, Skotlannin reformoitujen sietäminen, ei tämä kultalusikka suussa syntynyt prinsessa tainnut olla Maria I Tudorin kaltainen fanaatikko.

Mutta kuka tietää.

Jumala nosti Marian ja Henrikin pojan Englannin ja Skotlannin valtaistuimelle, Elisabet on viimeinen Tudor ja Stuarttien dynastia alkoi.

Katolinen aika oli lopullisesti ohi.

Mutta kelataan filmiä vielä kerran taaksepäin ennen kuin tämä Englannin uskonpuhdistuksen tarkastelu päättyy.

Maria Stuartin lisäksi reformaatiota uhkasi toinen henkilö, Espanjan erittäin vaarallinen katolinen kuningas, Kaarle V:n poika Filip II.

Toisin kuin Maria Skotlantilainen, Elisabet oli rautainen sotilas, joka henkilökohtaisesti lietsoi rohkeutta maansa puolustajiin äärimmäisen vaarallisessa tilanteessa.

Rautarouva, vähintään siinä, missä pääministeri Margaret Thatcher. (Falklandista aikamme argentiinalaiset kenraalit luulivat saavansa tältä naiselta helpon palan.
Paha virhe)

No comments:

Post a Comment