Monday, September 26, 2011

Sir Francis Drake

Jumala on kaukaa viisas. 

Englantilaisten rohkeaa laivastoa johti tuossa ensimmäisessä taistelussa Nottinghamin jaarli Charles Howard (1536-1624) ja amiraali, Sir John Hawkins (1532-1595).

Sir Hawkins oli itse suunnitelut kehittänyt Elisabetille nopean purjelaivan, joita oli rakennettu Espanjan uhan kasvaessa. Hän oli laivaston pääarkkitehti, lahjakas ja urhoollinen mies, joka lyötiin tämän kamppailun jälkeen ritariksi.

Mutta näinkin kuuluisa kaveri tiesi parempansa ja osasi nöyrästi asettua sivuun. Tämä oli ratkaisevan tärkeä luonteenpiirre tuona yönä.

Hän antoi komennon miehelle, josta sittemin on tullut eräs Euroopan merisotien legendarisista hahmoista. Sir Francis Drake (1540-1596) oli iältään Sir Hawkea nuorempi ja arvoltaan tätä alempi, mutta Sir Hawke tiesti että Drakella oli enemmän taistelukokemusta.

Jumala johdatti niin, että Espanjan armadan huippusotilas kuoli juuri merisodan alla ja sijalle tuli täysi tomppeli.

Ja että Englannin laivastossa nousi toiselta sijalta johtajaksi etevä Sir Francis Drake Espanjan laivojen lähestyessä Englannin rannikkoa.

Näitä eivät ihmiset päätä, Jumala johdattaa kansojen kohtaloa ja luomiaan ihmisiä täysin suvereenisti.

Espanjalaiset eivät vieläkään tätä kaveria oikein sulata. He kutsuivat häntä sukunimeä vääntäen nimellä "El Dragón" ja pitivät paholaisen agenttina.
Taitaa joku vieläkin pitää.
Ylpeillä ja mahtavilla espanjalaisilla ei mennyt oikein hyvin näiden engelsmannien kanssa.

Voimme pikemmin sanoa, että heillä meni tosi huonosti.

Sinä lämpimänä ja pimeänä yönä, heinäkuun 28, Sir Drake ohjasi laivojaan meressä lipuvia espanjalaisia kohti lyhtylaivan johdolla.

Kun oltiin jo näköetäisyydellä, lyhty sammutettiin yllättäen, aiheuttaen sekaannusta espanjalaisten keskuudessa. Sir Drake jätti sitten muodostelman ja hyökkäsi nopeasi amiraali Pedro de Valdésin Rosario galleoniin vallaten sen.

Ei mikään pikku juttu, Rosarion lastina oli nimittäin Alankomaiden tuhansien palkkasotilaiden palkat. Rahojen menetys aiheutti vakavanpuoleista murinaa tercioiden leireissä.

Myöhemmin Filip II lupasi antaa 20,000 dukaattia sille, joka ottaisi Sir Draken kiinni tai surmaisi hänet, 10 miljonaa euroa aikamme rahassa.

El Dragón oli purrut

Eddystone ja Isle of Portland taistelut eivät tuoneet ratkaisua, Espanjan laivasto asettui tyyneen veteen asemiin Isle of Wight luona.

Tarkoitus oli odottaa tietoa Parman tercioista, jotka otettaisiin mukaan.

Sir Francis Drake ei epäröinyt. Hän jakoi laivastonsa neljään osastoon ja lähti täyteen hyökkäykseen.

Medina Sidonia ei ollut oikein tilanteen tasalla. Vihollisen lähestyessä laivojen kokat merta halkoen, hän päätti äkkiä häipyä paikalta, jättäen kaksi haaksirikkoutunutta alusta taakseen. Jänishousun johtamat laivat purhehtivat Calaisiin ja unohtivat tärkeimmän, Parman terciot.

Englannin terrieri haukkui wough wough... ei mennyt Espanjan spanielilla hyvin.

No comments:

Post a Comment