Monday, September 26, 2011

Sir Thomas Wyatt


Sir Thomas Wyatt (1521 - 11.4.1554) oli kauhuissaan, kun kuuli kuningattaren suunnittelevan avioliittoa espanjalaisen prinssi Filipin kanssa.

Hän oli ollut katolinen, mutta nähnyt matkallaan Espanjaan inkvisition toimintaa. Tällainen laitosko tuotaisiin nyt Englantiin uskonpuhdistusta tuhoamaan?

Sir Wyatt kokosi Kentissä tukijoita ja 4000 miehen armeijan ja lähti 25.1.1554 marssimaan kohti Lontoota.

Huimapäisen kapinan tavoitteena oli syrjäyttää Maria I. Elisabet annettaisiin Wyattin kapinaan liittyneelle Edward Courtenaylle (1527 - 18.9.1556) vaimoksi ja hänestä tehtäisiin Englannin kuningatar.

Ranskakin oli luvannut auttaa, jos kansa lähtee kapinaan mukaan.

Wyattin kapina on melkoista luettavaa, en käy sitä tässä yksityiskohdissa läpi vaan annan linkin.

Se päättyi lyhyeen ja Wyatt itse tuomittiin kuolemaan "hirttämällä, vetämällä, paloittelemalla". Saman julman tuomion sai yli 100 muuta vangiksi jäänyttä kapinallista, joiden raadellut ruumiit nostettiin Lontoon portteihin kaikkien nähtäville.

Wyattin Kapina on tärkeä kahdesta syystä. Lady Jane Grey ja olivat elossa liian suuri vaara Marian hallitukselle. Mestaus tapahtui 12.2.1554.

Toinen syy on Elisabet. Wyattin tuomiota viivyteltiin, koska toivottiin että kiduttamalla hänet saataisiin syyttämään Elisabetia. Wyatt ei murtunut, ja 11.4.1554 hänen päänsä lyötiin armollisesti poikki ennenkuin ruumis raadeltiin.

Wyattin kapinasta on havainnolliset englanninkieliset sivut osoittessa
http://www.elizabethan-era.org.uk/the-wyatt-rebellion.htm

Sir Wyattin kapina liippasi vaarallisen läheltä Elisabetia.

Kapinallisten lähettämiä kirjeitä, joissa suunniteltiin Annen tyttären nostamista kuningattareksi oli jäänyt hallituksen vakoilijoiden käsiin.

Maria I Tudor olisi ehkä nyt voinut surmauttaa nuoresta tytöstä asti vihaamansa Elisabetin, jota hänen oli tämän lapsuudessa pitänyt piikana palvella Annen palvelijoiden läiskiessä häntä märillä räteillä.

Maailma olisi tänään kovin toisen näköinen, jos hän olisi sisarpuolensa surmauttanut.

Elisabet oli todella syytön, hänelleä ei ollut osaa eikä arpaa Sir Wyattin kapinaan eikä tuo uhkarohkea protestantti edes kidutuksella kuulustellessa suostunut Elisabetia syyllistämään.

Elisabet suljettiin Toweriin kahdeksi kuukaudeksi ja sitten Woodstockin palatsiin kotiarestiin.

Todella läheltä liippasi mestaajan miekka Anne Boleyn tyttären kaulaa.

Mutta niin ei sallittu tapahtua. Elisabetia varten Jumalalla oli jo kaukaa ajateltu aivan toinen suunnitelma.

No comments:

Post a Comment