Monday, September 26, 2011

Edward VI:n aika (1547-1553)

Olen moittinut Jane Seymour jupakkaa tällä palstalla hyvin raskain sanoin. Mutta Jane synnytti Henrikin kiihkeästi kaipaaman pojan 12.10. 1537. Äiti kuoli muutamaa päivään myöhemmin synnytyksessä saamaansa vaaralliseen tulehdukseen.

Isänsä kuollessa 28.1. 1547 Edward oli vasta yhdeksän vuoden ikäinen.

Hänen setänsä, Janen vanhin veli Edward Seymour (1502-1555) sai Somersetin herttuan arvonimen ja käytännössä hallitsi Englantia Edward VI:n taustalla kaksi vuotta, 1547-49.

Seymourin jälkeen Edward VI:n hallitusta johti kenraali John Dudley (1501-1553), Northumberlandin herttua vuosina 1549-53.

Molemmat valtionhoitajat edistivät protestanttien asiaa ja painostivat katolisia seurakuntia syvälle menevin muutoksin. Tutustumme näihin kohta.

Kun heiveröinen Edward I kuoli vain 16 vuoden ikäisenä 6.6. 1553 Katariina Aragonialaisen hurskas katolinen tytär, Maria, peri Englannin valtaistuimen.

Tähän asti hiljakseen kytenyt kamppailu evankeliumista leimahti Mari I Tudorin valtaan tulon seurauksena ilmiliekkeihin.

Ei häntä turhaan kutsuttu kansan parissa nimellä "Maria Verinen" (Bloody Mary)

Edward VI oli Englannin ensimmäinen vakaumukseltaan protestanttinen hallitsija. Hänen isänsä, Henrik VIII, oli antanut kasvattaa hänet humanismin ja reformaation hengessä.

Edward Seymour ja sitten John Dudley hoitivat valtiota reformaation hengessä, mutta uskonpuhdistuksen edistäminen muuttui aika nopeasti väkivaltaiseksi katolisten ahdistamiseksi ja vainoamiseksi aina kuolemaan asti.

Henrik VIII aikana Thomas Cromwell oli takavarikoinut Englannin kirkon maaomaisuudet ja aarteet kuninkaan valtaan.

Nyt alkoi vanhojen kirkkojen tuhoaminen, pyhäinkuvien, pyhimysten kappeleiden, lasimaalausten hävittäminen. Kirkonkellotkin vietiin torneista ja sulatettiin metalliksi.

Edward VI hallituksen alkuaikana papistoa rohkaistiin luopumaan selibaatista ja solmimaan avioliiton.

Vanhat marssit ja vaellukset pyhimysten kuvia kantaen kiellettiin koko maassa, tuhka ja palmunoksat olivat laittomia ja sielunmessut lakkautettiin (requiem).

Erittäin tärkeä oli arkkipiispa Thoma s Cranmerin vuonna 1549 julkaisema rukouskirja "A Book of Common Prayer", joka edustaa maltillista reformaation teologiaa, jossa katolinen pohjavirtaus on hyvin vahva.

Monien vaiheiden kautta tästä tuli 1662 Englannin kirkon virallinen, edelleen käytössä oleva yhteinen rukouskirja, joka on syvällisesti vaikuttanut anglikaanisen kristillisyyden olemukseen.

Vuonna 1550 Englannin kirkkorakennukset muutettiin siten, että vanhojen kivialttarien tilalle tuotiin puusta tehdyt ehtoollispöydät.

Papistossa reformaation edustajia suositiin ja piispuus muutettiin 1551 siten, että protestantit pääsivät tärkeisiin hallintoasemiin kirkossa.

Uusien piispojen ja pappien myötä katolinen vastustus uudistuksia kohtaan heikkeni kirkon sisällä ja evankelinen teologia vahvistui.

Muutokset olivat varmasti nopeita ja hämmentäviä. Kylien ja kaupunkien perinteinen hengellinen ja seurakunnallinen elämä oli jatkuvan muutoksen kohteena.

Vanha usko ei ollutkaan totta, pyhimykset saivat kyytiä ja ikivanhat osittain pakanalliselta ajalta säilyneet perinteet jäivät pois.

Etenkin vaatimus, että rukoukset on tästä lähtien oltava Cranmerin kirjan mukaisia ja englanninkielisiä aiheutti voimakasta vastarintaa Brittein saarten monien eri kieliryhmien keskuudessa.

Veli tappoi veljen, kun Edward mestautti Thomas Seymourin valtiopetoksesta 1549.

Tämä oli ankara isku nuorelle Edward VI:lle, joka oli kovasti pitänyt sedästään.

Mutta protestanttista uskoa voimalla ajanut Edward Seymour joutui pian itse toisen protestantin, John Dudleyn, ja hänen tukijoidensa juonitteluiden kohteeksi ja mestattiin 1551.

Nuori kuningas oli menettänyt molemmat setänsä, äitinsä Jane Seymourin veljet.

(kirjoitin aiemmin, että Janen ja Henrik VIII juonittelujen myötä Anne Boleytä vastaan tältä suurelta vanhalta englantilaiselta suvulta meni Jumalan siunaus.)

John Dudley hankkiutui nuoren kuningas Edward VI läheisyyteen. Edward joutui taka-alaelle, koska Dudley oli erittäin vallanhimoinen ja voimakastahtoinen mies.

Tämä koitui hänen kohtalokseen.

Talvella 1553 Edward VI vilustui pahasti ja hänen terveytensä alkoi horjua.

Ensimmäisen kerran nuori mies alkoi osoittaa kuninkaan merkkejä nähdessään kuoleman lähestyvän.

Evankeliumin asia oli hänelle tullut tärkeäksi ja hän teki kaikkensa, jottei katolisena pysynyt Maria sisar, Katariina Aragonialaisen ja Henrik VIII tytär, tulisi valtaan.

No comments:

Post a Comment